Quantcast
Channel: Event – Bineros blogg om webbhotell, domäner och annat kul på nätet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Så var Internetdagarna 2017

$
0
0

Internetdagarna

Den här veckan inleddes med en av årets höjdpunkter för alla nätentusiaster (och, skulle det visa sig, även alla mer skeptiskt inställda). Under måndagen och tisdagen flockade nämligen tusentals deltagare till Waterfront Building i Stockholm för årets upplaga av Internetdagarna. Binero-bloggen var givetvis på plats för att lyssna på de många intressanta talarspåren och debatterna. Av förklarliga skäl får ni en komprimerad sammanfattning av allt vi deltog på, och eftersom vi inte vill att det här ska förvandlas till en lång och trälig bok kan vi förstås inte ta med allt. Vi la i alla fall givetvis lite extra uppmärksamhet på sidokonferensen Nordic Domain Days, där en hel del intressant som berör oss och våra kunder togs upp.

Dag 1

Morgonen inleddes med en keynote i stora aulan av Molly Wright-Steenson. Hon demonterade snabbt allt vi trodde oss veta om AI, och slog fast att varken AI eller idéerna kring det är särskilt nya. Tankarna kring hur maskininlärning ska kunna ”tänka” och utföra saker åt oss människor härstammar från första halvan av förra århundradet. Mycket tänkvärt då vi tenderar att tro att dagens idéer alltid är nya (möjligen för att de som lanserar idéerna gärna vill få oss att tro det).

Cathy O’Neil

Därefter klev Cathy O’Neil upp på samma scen. O’Neil som skrivit boken ”Weapons of Math Destruction” varnade oss för att lita på algoritmer och big data, som i princip aldrig går att tolka och använda som helt sann fakta. Algoritmer är åsikter inbäddade i kod, slog hon fast och betonade att matematiskt underlag alltid har definierats av människor, och oftast av människor med makt som projicerar sin agenda. Oerhört mycket i dagens värld byggs av matematik och av algoritmer, men det är sällan någon kan hållas ansvarig när algoritmer fallerar.

Data kan förstöra liv

Hon tog upp några riktiga skräckexempel på hur användandet av data ofta kan medföra starkt negativa konsekvenser för människors liv. Som när amerikanska skolmyndigheter bestämde sig för att försöka utjämna skillnader mellan elevers testresultat genom att göra sig av med ”dåliga” lärare. Detta genomfördes helt sonika genom att identifiera lärare vars elever hade lägst testresultat och ge dem sparken. Dessvärre ledde detta enbart till att hundratals lärare i fattiga områden (där merparten av eleverna enligt rådande definitioner var just fattiga) fick sparken. Dessutom gjorde man det ännu värre genom att locka de lärare som uppnådde vissa resultat med extra bonusar i lönekuvertet. Sammantaget ledde det hela i förlängningen till att flera lärare antingen fuskade med elevernas testresultat för att slippa bli sparkade, eller för att få uppnå nivåer där de erhöll bonusar.

På samma sätt ifrågasatte hon att massor av företag börjat använda sig av personlighetstest som hämtats från psykiatrin (där frågorna ställs för att fastslå diagnoser) i samband med anställningsintervjuer. Eller hur polisen bedriver arbete utifrån data om så kallade hot spots där det begås brott (det snedvrider kraftigt brottstatistiken och gör att vissa folkgrupper och områden sticker ut som mer kriminellt belastade än vad de faktiskt är, enbart för att polisen är på plats där och inte någon annanstans, enligt O’Neil). Mycket tänkvärt!

Nordic domain days

IIS Danny Aerts

Efter två inspirerande och tänkvärda keynotes åkte vi ner två våningar för att kicka igång Nordic Domain Days, den för Binero kanske mest intressanta delan av Internetdagarna. Det hela inleddes av IIS vd Danny Aerts som berättade lite om läget för domänindustrin i Sverige. Aerts kunde glatt konstatera att både .SE och .NU har vuxit kraftigt under de senaste tre åren och visar en betydligt starkare tillväxt än förväntat. Tillväxten har dessutom skett trots prishöjningar på de båda toppdomänerna. Som vi vet har det också dykt upp en uppsjö nya toppdomäner, men detta har inte påverkat styrkan och tillväxten hos äldre toppdomäner. Nu handlar mycket av arbetet om öka förnyelsen av både .se och .nu, vilket enligt Aerts är ett tuffare område att öka på än den rena försäljningen.

Aerts menar också att IIS under de närmaste åren bland annat kommer att fokusera på att kunna erbjuda just nya toppdomäner, och han uteslöt inte heller vissa uppköp. Under 2018 kommer IIS också att rulla ut ett helt nytt registrysystem. Danny Aerts fick dessutom tillfälle att lansera sin dröm om att skapa ett enda sammanslaget registry för de nordiska länder – något han menade skulle vara en stor win-win för alla inblandade parter. Att IIS skulle bossa över det hela var förstås inget överraskande förslag.

Slutigen förutspådde han en kraftig tillväxt av E-identitetsmarknaden, något som han menar har potential att vara en lika stor affär för IIS som domänverksamheten redan om fem år. Vi hann också lyssna på talare från våra nordiska grannars registrys, och förstod att vi i Sverige, IIS alltså, är smått bortskämda med resurser, en stor organisation och många medarbetare.

Pirater har möjliggjort kulturella framsteg

Efter lunch var det dags för ännu en keynote i stora aulan. Detta tal visade sig bli undertecknads favoritstund på hela konferensen. Den tidigare piratradio-dj:n, författaren av boken ”The Pirates dilemma”och BitTorrent-förespråkaren Matt Mason talade om kultur och om hur subkulturer format enormt mycket runt oss.

Matt Mason

”Pirater har möjliggjort mycket som har varit bra för kulturens och närsamhällets utveckling.” var en kort sammanfattning av hans budskap innan han gav oss en historielektion i hur musikstilar som house, garage, hip hop och många fler växte fram ur ett fåtal subkulturella företeelser på en geografiskt väldigt begränsad plats (New York). Även de sociala medier som revolutionerar gamla tekniker, började enligt Mason som en form av subkulturer. Snapchat för att folk inte ville att deras föräldrar skulle se allt de gjorde på nätet, Instagram för att demokratisera fotograferingen och möjligheten att visa sina foton för världen, Youtube som en reaktion mot det ”tråkiga och opersonliga” utbudet på reguljär tv.

Enligt Mason bör vi inte längre prata om plattformar eller algoritmer och dylikt, utan om kultur och kulturell påverkan. Det viktiga är hur vi skapar en kultur och ett beteende vi vill se i världen – det är också det enda sättet för digitala produkter att bli långlivade. Samtidigt betonade han att om du försöker lyfta fram en radikal idé så kommer du möta motstånd. Men om din ide´är bra och din plattform är bra, fortsätt bara göra bra saker och baka in socialt och kulturellt framåtskridande i allt du gör.

Ta hand om användarna

Vidare pekade han på vikten av att hitta och omfamna de dedikerade användarna, de som laddar ner ”illegalt” därför att de letar något specifikt som är svårt att finna på andra sätt, vilket han exemplifierade med hur BitTorrent genom så kallade BitTorrents Bundles lyckades konvertera mängder av användare till att betala.

Från piratfrågan hoppade han vidare till digitala medier, där allt mer kommit att baseras på känslor istället för fakta, är förödande för samtalen och gjort att vi bråkar som högljudda och omogna barn överallt på nätet. Han berättade sedan om hur han var med och tog fram debattappen BoutThat som parar ihop två personer som över livevideo, och inför publik, får prata om olika ämnen. Det hade, som Mason uttryckte det ”kunnat bli världens allra sämsta idé fyllt av hat och hot”, men det visade sig fungera tvärtom, vilket var vad man hoppats på. När människor såg varandra, och visste att andra lyssna, ökade förståelsen och empatin och förmågan att lyssna på den andra parten. Saker som exempelvis Twitter skalar bort med sitt hetsiga tempo och begränsade utrymme för att uttrycka sig.

Binero-teamet

Dag 2

Dagens första keynote stod Sue Gardner för, och det blev en skrämmande halvtimme. Gardner, som tidigare var vd för Wikimedia, inledde med att slå fast att ”Internet is breaking democracy” och tog upp en rad exempel kring hur sociala medier utnyttjades under det amerikanska presidentvalet. Ett tydligt exempel var hur hur ”gamla” Hillary Clinton-vänliga medier var jämfört med Donald Trump-vänliga. De förstnämnda grundades i genomsnitt 1965 medan de senare i genomsnitt grundades 2006 (och då var ändå äldre mediahus som Fox inkluderade). Trots det fick de Trump-vänliga medierna ett enormt mycket större genomslag och spridning i sociala medier än vad traditionella jättar som New York Times och Washington Post fick. Därefter visade hon statistik på hur mycket medial täckning som kunde kallas ”skandalanknuten” respektive presidentkandidat fick. Hillary Clinton fick dubbelt så mycket skandaliserad täckning jämfört med Trump, vilket enligt Gardner är ”häpnadsväckande med tanken på vilken typ av person Trump är.”

Sue Gardner

Hur kunde det här hända? Den omtalade köpta spridningen på Facebook, som kunde spåras till ryska intressen, var bara en liten del av huvudproblemet, enligt Gardner. Det mesta skedde på idag helt lagliga sätt, dels genom ryska så kallade trollfarmer som anställde ungdomar som skapade falska amerikanska konton och delade och kommenterade i sociala medier för att skapa misstro och osäkerhet, och dels genom opportunister som såg det hätska debattklimatet som ett sätt att tjäna pengar genom annonser och klick. För de förstnämnda handlade det sällan om att bara uppmana folk att rösta på Trump, lika viktigt var det att försöka få dem att helt avstå från att rösta. Speciellt i vissa områden och delstater. Det cirkulerade till och med rena lurendrejeriförsök som gick ut på att ljuga för väljare att de inte behövde gå till valbåsen utan kunde nöja sig med att skicka ett sms med sin röst.

Problemet med sociala medier

Gardner menar att sociala medier i mångt och mycket har accelererat negativa mänskliga beteenden och extremt politiska vinklad information. Dessvärre hänger det också ihop med att nyhetsindustrin, som alltid varit extremt beroende av annonser för att kunna finansiera sin verksamhet, till mycket stor del tappat den intäktskällan till Facebook och Google – vilket i sin tur har gjort traditionella medier allt mer beroende av sociala medier.

Internet har enligt Gardner allt mer förvandlats till en maskin för övertalning och ”micro targeting” av användare, där allt och alla antingen försöker tjäna pengar på den information som användarna lämnar ifrån sig eller försöker påverka dem i olika riktningar genom att skicka riktade budskap, med hjälp av samma information. Gardner exemplifierade detta med att visa hur lätt det är att via Facebooks annonsverktyg zooma in på väldigt små specifika grupper människor, något som inte gick att göra med gårdagens annonsering.

Vad är då lösningen? ”Make user pay the future” var budskapet som Sue Gardner lämnade oss med, och det ligger nog en hel del i det. För så länge något är gratis är det vi användare som är varan.

Människor i förarsätet – inte tekniken

Morgonens andra keynote-talare Kentaro Toyama, fortsatte delvis på samma spår som Sue Gardner och menade att teknik inte nödvändigtvis förbättrar inte något för människor, och inte  ensamt kan göra världen till en bättre plats, hur mycket techjättarna än försöker övertyga oss om det. Alla digitala möjligheter har till exempel inte förstärkt vår vilja att skänka pengar till välgörenhet, trots att det är enklare än någonsin förr.  Vi hoppades ju också att ökad och förenklad kommunikation skulle föra oss närmare varandra och göra att vi förstod varandra bättre, men istället har vi alltför ofta fått se en ökad polarisering.

Han pekade också på problemen med hur ett fåtal företag styr det mesta på nätet. De må utge sig för att vara goda och vilja förändra världen, men uppvisar trots allt stora brister i att skydda samhället från antidemokratiska krafter – det är i slutändan inte av intresse för dem att göra det, vinsten i pengar är det viktiga. Därför är det viktigt att vi fullt ut förstår att det är vi som bestämmer i vilken riktning tekniken ska ta oss, och i vilken omfattning det ska ske. Och, jämförelsen mellan Facebook och The Matrix är ovan är rätt läskig …

Bedrägerierna fortsätter – domänmissbruk mer sofistikerat

Därifrån gick vi lätt skrämda ner till dagens första spår på Nordic Domain days där Jan Olsson från Polisens bedrägerirotel uppdaterade oss om de senaste trenderna inom nätbedrägerier och vad polisen ser ”på fältet”. Sammanfattat kan sägas att bedragarna förvisso blivit mer sofistikerade, men att brotten också blivit enklare att genomföra och komma undan med. Men Jan Olsson var ändå hoppfull inför framtiden och menade att tack vare nya globala ansträngningar kommer antalet bedrägerier börja gå ner från och med nästa år.

Peter Forsman, IIS Abuse

Efter Olssons genomgång lyssnade vi Peter Forsman, Abuse manager på IIS, som berättade om hur cyberbrott med hjälp av missbruk av dns och domäner går till och hur han och IIS arbetar för att komma till bukt med dessa problem. Vi fick bladn annat veta att det under det första kvartalet 2017 deaktiverades 6500 .SE-domäner på grund av olika typer av missbruk. Han betonade att många bedrägerier är lätta att upptäcka – om man vet hur man upptäcker dem, vilket alltför få gör i dagsläget. Till exempel förstår sig merparten av ”vanliga användare” inte på hur subdomäner fungerar och hur de kan användas för att efterlikna betrodda domänadresser.

Vem är ansvarig för innehållet?

Efter en kort bensträckare var det dags att fortsätta med en intressant timme kring frågan om vem som egentligen är ansvarig för innehåll på nätet?

Här visade det sig skilja en del mellan den svenska synen på det jämfört med andra länder. Efter att juristen Daniel Wessman inlett med lite kring de juridiska aspekterna kring frågan menade Elisabeth Ekstrand, chefsjurist på IIS, att det alltid bör vara upp till myndigheter och polis att bestämma om innehållet är olagligt, och att IIS i det ljuset snarare är betrakta som en adressbok.

Maarten Simon, SIDN

Maarten Simon, Legal and Policy Manager för nederländska registryn SIDN, hade en lite annan uppfattning och menade att lagen alltid är för sen, och därför bör andra agera snabbare. Han förklarade att SIDN genom att sträva efter en så ”trygg” och pålitlig zon som möjligt skulle sälja betydligt fler .NL-domäner, helt enkelt för att folk litar på den och anser att domäner står för tillit. Man har också skrivit på en frivillig uppförandekod som går utanför de självklara sakerna som lagen säger att de ska agera mot omedelbart (som barnpornografi). Han betonade dock att SIDN i första hand inte vill agera själva, utan försöker få registrarer, hostingbolag och andra aktörer som befinner sig närmare innehållet att agera mot det som är olagligt eller olämpligt. Han tillade också med emfas:

”Filtering och blockering är en usel lösning, det förstör Internet. Gör det inte. Gå på registraren istället.”

plater nominet

Sist ut var Richard Plater från brittiska Nominet, som är registry för .UK-domänen. Han var liksom Maarten Simon inne på att på alla sätt upprätthålla pålitligheten hos toppdomänen, annars kommer människor snart börja tvivla. I Storbritannien har regeringen också klassificerat .UK som ”kritisk nationell infrastruktur”. Nominet arbetar också betydligt närmare rättsväsendet och vägen till nedtagning av domäner är mycket kortare och rakare än i exempelvis Sverige. Plater menade att om något inte är accepterat offline ska det inte var det online, och där måste industrin steppa upp och vara på tårna för att kunna agera snabbt.

”Vi kan inte säga att det inte är vårt problem och att vi inte tänker göra något förrän det har gått igenom en omfattande legal process”, sa Plater. Han påpekade också att det är ytterst få, blott någon promille, av konsumenterna som överklagar en nedtagen domän.

Väldigt intressant med olika ingångsvinklar på det hela, och med andra ord en het fråga som bara lär bli ännu mer omtvistad i framtiden!

Som sagt, det finns mycket mer att skriva om. Två spännande keynotes om framtiden (och hindren) för digitala valutor, vikten av att bygga en säkerhetskultur, social engineering, flera spår om GDPR, framtidens digitala ”nomader” som arbetar från var som helst och inte är beroende av kontor eller arbetstider, och mängder av andra intressanta ämnen.

Min egen reflektion, som mångårig besökare av Internetdagarna, är att det i mina ögon var det bästa upplagan hittills. Mycket tack vare balansen mellan möjligheter, kritik, framtidstro och oro och många lärdomar som enkelt kan omsättas i praktiken i både det privata livet och på arbetsplatserna. Applåder till stiftelsen och alla inblandade, och till er som missade årets upplaga finns det bilder och videos på Internetdagarna.se och på IIS officiella YouTube-kanal. Något som ingen bör missa är i alla fall ovan nämnda Sue Gardners oerhört viktiga tal om fake news och USA-valet:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images